ELABORACIÓ
Per a la salsa de xató:
- Partiu les nyores pel mig i retireu-ne les granes i el peduncle. Poseu-les a hidratar ben cobertes d’aigua tèbia durant 15 minuts.
- Poseu els tomàquets i els alls sencers, amb pell, en un bol petit; tapeu-lo i feu-los coure al microones durant 4 minuts.
- Tritureu la polpa de les nyores hidratades, dels tomàquets i dels alls cuits juntament amb les avellanes i les ametlles, 60 ml de l’oli, tot el vinagre i un punt de sal i pebre, fins a tenir una salsa homogènia. Reserveu-la.
Per a la sopa:
- En una olla a la mida de la sopa, sofregiu l’escarola amb la resta de l’oli (50 ml) durant 1 minut i saleu-ho amb prudència.
- Incorporeu-hi les torrades, trencades a trossos petits, i sofregiu-ho tot junt només 30 segons.
- Afegiu-hi la salsa de xató reservada i l’aigua mineral calenta. Feu que arrenqui el bull i deixeu coure la sopa a foc lent durant 3 minuts.
- Tritureu la sopa a màxima potència fins a aconseguir que sigui fina i homogènia. Afineu-ne el punt de sal i pebre i ja la podeu servir.
PER A 4 PERSONES
2 tomàquets madurs petits
1/2 cabeça d’alls sencers
2 nyores
20 g d’ametlles torrades i pelades
20 g d’avellanes torrades i pelades
110 ml d’oli d’oliva verge extra
50 ml de vinagre de cava
1 l d’aigua mineral
40 g de torrades integrals
50 g d’escarola picada a la xifonada
sal i pebre