PREPARACIÓ I COCCIÓ
1. Pel flam. Tritureu amb el túrmix tots els ingredients, coleu-ho per un colador xinès i ompliu les 4 flameres. Feu-les coure al forn a 160ºC, al bany Maria durant 1 hora.
(Podeu servir-los tebis o reservar-los a la nevera, per un altre dia i escalfar-los si voleu.)
2. Per la salsa. Escaliveu al forn a 190ºC durant 35 minuts els tomàquets i les cabeces d’all, tot untat amb oli, sobre una safata de forn folrada amb paper sulfurat. Tritureu (al morter o al túrmix) les polpes cuites de tomàquet i alls amb la resta d’ingredients, fins a aconseguir una textura ben lligada. Afineu-ho bé de sal i pebre. Reserveu-ho a la nevera.
(Recordeu que la salsa reservada, tendeix a quedar dolça, tasteu-la i afineu-la, si cal.)
PRESENTACIÓ
Desmotlleu els flams i serviu-los amb la salsa salvitxada.
PER A 4 RACIONS
Els flams:
200 g de polpa de calçots escalivats (a la flama o al forn)
300 ml de llet
3 ous
1 rovell d’ou
Sal, pebre blanc i nou moscada
La salsa Salvitxada:
6 tomacons madurs
1 cabeça d’alls
100 ml d’OOVE
La polpa d’una nyora hidratada
50 g avellanes torrades
100 g ametlles torrades
Una llesca de pa, xopada amb vinagre de vi
sal i pebre blanc
(opcional 1 gra d’all cru)